Sondaj „Viaţa tânărului profesor”

Departamentul pentru tineret al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a realizat un sondaj de opinie din care a reieşit că profesia de cadru didactic este privită de societate “cu milă si respect moderat”, iar de cele mai multe ori este subapreciata. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie “uşoară”, “cu program lejer”, o profesie “desconsiderată în ziua de astăzi”, “foarte prost remunerată”, “o meserie fără perspectivă”, “ Cenuşăreasa tuturor profesiilor”.

La întrebarea „De ce aţi ales profesia de cadru didactic?” peste 50% dintre cei intervievați au ales să lucreze în învăţământ pentru că “iubesc copiii”, “au avut la rândul lor profesori model”, “din pasiune”. Sunt totuşi profesori care spun că au ales acest domeniu “pentru ca n-am avut altă opţiune”.

Dintre profesorii intervievaţi 41% intenţionează să părăsească sistemul de învăţământ în următorii 5 ani, iar 29% nu sunt hotărâţi în privinţa viitorului profesional.

Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt: “dotarea slabă a şcolilor”, “lipsa de respect faţă de profesori”, “multiplele schimbări” sau “lipsa de coerenţă legislativă”.

Pentru detalii, http://www.slimm.ro/comunicate/Sondaj_de_opinie_DPT_2011.doc