Proiect metodologie examen definitivat
Proiect de metodologie privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ
Art. 1. – Prezenta metodologie este elaborată în baza prevederilor art. 111, art. 235, art. 236, art. 240, art. 241, art. 247, art. 248 din Legea educației naționale nr. 1/2011.
Art. 2. – Normele de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ prevăzute în prezenta metodologie se aplică personalului didactic din învățământul preuniversitar public și privat, inclusiv personalului didactic din corpul instructorilor militari/de informații, ordine publică și securitate națională, conform prevederilor art. 235 din Legea educației naționale nr. 1/2011.
Art. 3. – Acordarea definitivării în învăţământ semnifică recunoaşterea competenţelor minime acceptabile dobândite de către o persoană care a optat pentru cariera didactică şi care garantează, în acest fel, că dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă.
Art. 4. – (1) La examenul național de definitivare în învățământ pot participa persoanele care ocupă o funcție didactică în învăţământul preuniversitar din România, conform prevederilor art. 236, art. 240, alin (1) și (2), art. 247 și art. 248 din Legea educației naționale nr. 1/2011 .
(2) – Examenul național de definitivare în învățământ se susține în limba română. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limba minorităților naționale, pot susține examenul național de definitivare în învățământ în limba de predare.
Art. 5. – (1) Examenele pentru obţinerea definitivării în învăţământ se organizează distinct pentru fiecare funcţie didactică.
(2) Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută, în cadrul fiecărei funcţii didactice, la una dintre specializările înscrise pe diplomele pe care candidatul le deţine.
Art. 6. – (1) Etapele prevăzute pentru obţinerea definitivării în învăţământ sunt unice la nivel naţional şi obligatorii pentru toate instituţiile/centrele abilitate să organizeze aceste examene.
(2) Tematica și bibliografia pe baza cărora se desfăşoară examinarea scrisă sunt aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Art. 7. – Titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar se acordă prin ordin de ministru cadrelor didactice care promovează examenul de definitivat, conform prevederilor art. 241 din Legea educației naționale nr. 1/2011.
…………………..
Descarca documentul: