Programul național ”5 minute de muzică clasică”

A asigura accesul pentru copii si tineri la valorile incontestabile ale culturii românesti si straine este o prioritate, atât pentru corporatia publica de radio – Radio România, cât si pentru Ministerul Educatiei Nationale.

O aplicare practica a acestui principiu se gaseste într-un proiect initiat de Radio România Muzical si care, din anul scolar 2014-2015, odata cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educatiei Nationale si Radio România, devine un program national în scoli: ”Asculta 5 minute de muzica clasica”. Practic, unicul post de radio din România dedicat muzicii clasice, parte a corporatiei publice Radio România, pune la dispozitia profesorilor din scolile românesti cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc si universal, însotite de scurte explicatii, special gândite pentru a deschide gustul celor mici catre muzica clasica, dar si pentru a oferi un sprijin dascalilor, care, astfel, îsi pot forma o biblioteca muzicala pe care o pot folosi ca material didactic la orele de curs. În felul acesta, dincolo de informatia teoretica despre muzica studiata la scoala, elevii au acces nemijlocit la înregistrari de mare valoare artistica, un prim pas, practic, catre formarea de viitori iubitori ai muzicii clasice si catre formarea unui gust artistic absolut necesar unor cetateni ai Europei secolului XXI.

Proiectul ”Asculta 5 minute de muzica clasica” în scoli are si o componenta activa pentru elevi: pe site-ul www.romania-muzical.ro, din 1 octombrie 2014, ei vor gasi concursuri ce le sunt destinate, cu întrebari legate de piesele muzicale puse la dispozitie de Radio România Muzical. Cele mai bune raspunsuri vor fi premiate cu CD-uri si carti menite sa întretina interesul pentru cultura de înalta calitate.

Asculta 5 minute de muzica clasica” este un proiect derulat de Radio România Muzical din octombrie 2010 si îsi propune familiarizarea publicului larg cu muzica clasica prin posibilitatea oferita de a asculta acest tip de muzica în spatii aglomerate si nonconformiste: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar si librarii, muzee si, esential acum, scoli.

Proiectul este coordonat de Cristina Comandasu, redactor sef Radio România Muzical, initiatoarea campaniei, si Adrian Braescu, inspector general în cadrul Ministerului Educatiei Nationale.

Detalii pe Radio Romania Muzical.