O nouă experienţă în Proiectul Comenius – If I were you

A patra întâlnire internaţională a Proiectului Comenius – If I were you s-a desfăşurat în luna aprilie a acestui an, într-un spaţiu inedit pentru grupul din România – Ankara, Turcia.

Asemeni întâlnirilor anterioare şi aceasta s-a constituit într-o experienţă aparte, benefică. Gazdele, partenerii noştri turci de la REHA ALEMDAROĞLU ANADOLU LİSESİ – ANKARA, au fost primitoare şi preocupate de atingerea obiectivelor urmărite în munca noastră comună în condiţii cât mai bune şi diversificate.

Programul proiectului a debutat cu prezentarea şcolii gazdă şi vizitarea a două expoziţii – prima de pictură, a doua pe teme de biologie. Elevi foarte talentaţi ai şcolii au fost autorii expoziţiei de pictură al cărei vernisaj s-a desfăşurat într-unul din marile shopping-center-urile Ankarei, Nata Vega. Am fost impresionaţi de modul în care a fost realizată şi prezentată expoziţia, dar mai ales de expresivitatea şi frumuseţea lucrărilor expuse.

Alte activităţi desfăşurate în Ankara au vizat analiza rezultatelor chestionarelor aplicate în fiecare şcoală parteneră în proiect, analiza şi evaluarea momentelor de empatie din filmul Chinese Take away, prezentarea unor scenete și a unei piese de teatru – Chocolate, prezentarea revistei echipei de proiect a Turciei – Empathy. Această publicaţie însumează piesele puse în scenă de elevii turci, elemente de empatie din diferite creaţii literare turcesti şi diferite reflecţii asupra empatiei realizate de elevii şcolii gazdă.

Echipa din Romania, reprezentată de domnul director-adjunct, profesor Viorel Gavra şi de coordonatorul proiectului, profesor Mihaela Ilieş, a expus materialele realizate de elevii şcolii noastre, coordonaţi de profesori de la Catedra de Limba şi literatura română şi Catedra de Limbi moderne. Aceştia au redactat articole în care au exprimat puncte de vedere proprii asupra temei empatiei, pornind de la filmul Chinese take away, eseuri pe marginea romanului lui George Călinescu, Enigma Otiliei, respectiv a întâmplărilor pline de tâlc ale personajului specific spaţiului balcanic şi oriental – Nastratin Hogea.

Următoarea întâlnire a partenerilor în cadrul proiectului Comenius va avea loc în perioada 8 – 13 octombrie 2012, iar școala gazdă este Colegiul Național Samuil Vulcan, Beiuș.

Prof. Mihaela ILIEŞ

Colegiul Naţional ,,Samuil Vulcan” – Beiuş