Lucrările de modernizare a Bibliotecii “Duiliu Zamfirescu”- Focşani au fost terminate

Joi, 25 Octombrie, a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor la obiectivul Consolidare şi modernizare sediu Biblioteca Judeţeana “Duiliu Zamfirescu” din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, obiectiv de investiţie promovat în cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – Componenta B: Reducerea riscului seismic, finanţat dintr-un împrumut de la Banca Mondială şi cofinanţat de Guvernul României.

Biblioteca Judeţeană, ridicată la finele secolului al XIX-lea, este monument istoric şi reprezintă una dintre puţinele construcţii arhitecturale în stil eclectic din oraş, fiind amplasată în zona centrală. Clădirea, dispusă pe 2 nivele ( P+1E), a fost grav afectata de seismele din 1977 şi 1986, lucrări de reparaţii şi consolidare desfăşurându-se între 1990-1993, fără modificări ale exteriorului.

Lucrările executate au avut în vedere, pe de o parte, îmbunătăţirea comportării structurii în ansamblul ei, prin lucrări de consolidare, scopul prioritar fiind punerea în siguranţă a clădirii, iar pe de altă parte, lucrări de restaurare a faţadelor şi redarea aspectului iniţial al spaţiilor principale, amenajarea curţii.

Valoarea finală a lucrărilor de consolidare este de 2.508.977,73 de lei, finanţare asigurată din Proiect (împrumut şi cofinanţare Guvernul României), prin bugetul MDRT –761.953,28 de lei, reprezentând 30%, şi din sursele Consiliului Judeţean Vrancea – 1.747.024,45 de lei, reprezentand 70%.

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (în calitate de administrator de proiect şi coordonator al lucrărilor) şi beneficiarul obiectivului (Consiliul Judeţean Vrancea) au realizat o investiţie care se aliniază la standardele internaţionale de funcţionare, contribuind la cresterea gradului de siguranta a obiectivului in cazul producerii unor seisme majore şi la satisfacerea cerinţelor de management a situaţiilor de urgenţă în caz de dezastru.

Sursa: AmosNews