Littera’Tour d’Europe

Incepand cu acest an scolar, cadrele didactice si elevii scolii Iacob Negruzzi Trifesti au ocazia de a lucra impreuna cu elevi si profesori din alte patru scoli europene (Ecole Elementaire Publique 51 rue de Charenton Paris-Franța, Kocagozoglu Ilkogretim Okulu Soke-Turcia, Trito Dimotiko Scholio Khiou Chios-Grecia, Scoala Gimnaziala „Ion Luca Caragiale” Baia Mare si Scoala Gimnaziala „Iacob Negruzzi” Trifesti Iasi, Romania) in cadrul proiectului scolar multilateral Comenius „Littera’Tour d’Europe en 80 semaines, 7 voix au chapitre” Litera’turul Europei in 80 de saptamani, 7 voci de capitol), tema centrala fiind, bine-nteles, literatura pentru copii.
In perioada 23-26 octombrie 2012 a avut loc prima reuniune de proiect, organizata la Paris de scoala coordonatoare, Ecole Elementaire Publique 51 rue de Charenton, sub coordonarea dnei director, Nadia Miri. Scoala Trifesti a fost reprezentata de doamnele profesor Denisia Dulman (profesor lb. romana) si Daniela Arhip (profesor lb. romana si lb. engleza) si de dl. profesor Alexandru Prodan (profesor lb. franceza si de coordonator de proiect in cadrul scolii).
Proiectul isi propune o impartasire a bogatiei povestilor, a basmelor, a legendelor si a marilor mituri cu ajutorul diferitelor suporturi, dar si gasirea unor metode si cai de a-i provoca pe elevi, dar si pe parintii de a citi cat mai mult si de a gasi in lectura nu o obligatie ci o placere.
Pe perioada derularii vizitei, cadrele didactice participante au avut oportunitatea de a cunoaste aspecte ale sistemului de invatamant francez si de a fi actori in actul educational. In cadrul reuniunii fiecare coordonator si-a prezentat institutia de invatamant. Profesorii au avut oportunitatea sa discute cu elevi din scoala si sa fie intrebati la randul lor in legatura cu sistemele educationale din propriile tari.
In cadrul reuniunii, s-au stabilit aspecte ale activitatilor ce urmeaza a se derula in cei doi ani de proiect, dar si un calendar mai precis al activitatilor si al mobilitatilor. Astfel, in primul an de parteneriat, cele 5 scoli partenere vor lucra pe tema basmelor, a povestilor, a miturilor si legendelor, sub forma de povestiri, dramatizari, benzi desenate sau caracterizari ale personajelor. Pana la sfarsitul anului 2012, cele 5 scoli vor trebui sa aleaga un logo al proiectului, care va fi votat din cele 5 desene propuse de catre toti partenerii .
In ceea ce priveste viitoarele mobilitati, in urma consultarii calendarului scolar al fiecarei tari, s-a decis ca urmatoarele reuniuni de proiect sa se desfasoare in Turcia (martie 2013), Romania – Baia Mare (mai 2013), Romania – Trifesti (octombrie 2013), Grecia (martie 2014) si Franta (mai 2014). O zi a fost dedicata vizitarii Salii de Lectura pentru Tineret a Bibliotecii Nationale a Frantei „Francois Mitterrand”, unde participanti au putut consults carti in diferite formate si limbi despre literatura pentru copii.
Ultima zi a fost rezervata intalnirii altor actori pedagogici si educativi ai scolii (animatori, profesori TIC, profesori de arte) si punerii la punct a altor aspecte legate de proiect si de viitoarele reuniuni.
Intalnirea a fost una complexa si fructuoasa, urmand ca la urmatoarea intalnire, cea din Turcia, sa se vada primele rezultate concrete ale proiectului.

Proiectul „Littera’Tour d’Europe en 80 semaines, 7 voix au chapitre” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului iar ANPCDEFP si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Prodan Alexandru-Adrian
Scoala Gimnaziala ” Iacob Negruzzi” Trifesti, jud. Iasi