Liceul O. Ghibu Sibiu – Diseminare Polonia

PROIECTUL COMENIUS MULTILATERAL
,,Tolerance in the Multicultural Life of 21st Century Europe”
2011 – 2013

Mobilitate – Tychy, Polonia

Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Sibiu cu sprijinul ANPCDEFP (Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale), prin Programul Sectorial Comenius, componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii beneficiaza de finantare pentru un proiect multilateral care se desfasoara pe parcursul a doi ani, 2011-2013.
Parteneri in cadrul acestui proiect, alaturi de elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” care este si coordonatorul proiectului, sunt elevi din Turcia, Bulgaria, Letonia, Polonia si Italia.

Proiectul este axat pe problema (in)tolerantei si excluziunii sociale, temele abordate fiind legate de toleranta si excluziunea sociala (respect, persoane cu nevoi speciale, aspect fizic, religie, hartuirea colegilor de scoala si abandonul scolar) atat in viata reala cat si in mass-media, implicarea elevilor si a profesorilor in astfel de activitati avand ca finalitate dezvoltarea capacitatii de acceptare si respectare a tuturor persoanelor indiferent de varsta, sex, nationalitate sau religie.

La inceputul lunii octombrie a avut loc o noua intalnire in cadrul acestui proiect, la Tychy in Polonia. Elevii, Mihu Alexandru, Popimoise Sandra, Craciun Paula si Popoviciu Andrei Ionut, insotiti de prof. Victoria Hlenschi, Dana Arvunescu si Elena Paun, au participat la activitatile care s-au desfasurat in cadrul proiectului, axate pe felul in care este reflectata problema (in)tolerantei si excluziunii sociale in mass-media, s-au intalnit cu jurnalisti polonezi si au vizitat, intr-un tur al tolerantei, Complexul muzeal Auschwitz-Birkenau – marturie graitoare a intolerantei umane, dar si alte obiective turistice si culturale, au organizat o seara internationala cu preparate culinare si dansuri specifice fiecarei tari, si, un lucru foarte important, au intrat in contact cu viata cotidiana a colegilor din Polonia, dezvoltandu-si astfel abilitatile de a comunica si de a se adapta unui mod de viata total diferit de al nostru.

Pe langa aspectul multicultural si multilingvistic specific tuturor proiectelor Comenius, acest proiect aduce un plus de valoare tuturor participantilor (elevi, profesori, parinti, comunitate, etc.) prin importanta tematicii abordate, toleranta si acceptarea persoanei de langa tine fiind deziderate ale Europei secolului XXI.

Va invitam sa accesati site-ul proiectului www.tolerance-comenius.eu.

Victoria Hlenschi – coordonator proiect