Le grand tour en Europe: art, paysage, jardins, creativite et innovation

In perioada 04-08.07.2011 am participat la cursul Comenius “Le grand tour en Europe: art, paysage, jardins, creativite et innovation”. Institutia organizatoare a fost Associazione del cittadino Onlus, Castiglione del Lago Italia. Coordinator curs – Mariela Morbidelli.
Cursul s-a desfasurat in orasul Tours – Franta. Comunicarea a fost realizata in limba franceza iar participantii au fost din Romania, Italia si Grecia. Cursul este conceput pentru profesori, educatori, formatori, care doresc sa actualizeze profesionalismul prin achizitie. In timpul zilelor de studio si experimentare a fost promovata acea metoda educationala eficienta: cercetare, actiune-formare in cadrul traditiei europene Grand Tour. Obiectivele cursului au vizat de asemenea, evidentierea importantei locului si legatura foarte veche dintre umanitate, locul de origine si de sedere, intre timp, istorie si traditie.
Multe mari personalitati, oameni de stiinta, artisti, scriitori au lasat in fiecare tara europeana, urme valoroase ale geniului lor, sensibilitatea lor si spiritual epocii lor. Voiajul fizic devine ocazia unui voiaj intelectual si afectiv in arta, stiinta, istorie, o actiune finalizata prin povestirea cu ajutorul imaginilor si a textelor a unei experiente unice in locuri cruciale ale culturii europene. Scopul principal este acela de a crea legaturi de comunicare intre om si contextual de referinta spatiu-timp.
Pe parcursul cursului au fost aprofundate urmatoarele aspecte:
–          radacinile cultural-europene,
–          bogatia patrimoniului cultural si natural,
–          diversitatea traditiilor cultural-europene.
Actiunile cursului au alternat cunostinte teoretice, informatii, cu vizite, seminarii si acivitati practice, urmarind firul calauzitor – Calatoria (du voyage) concept de foarte lunga si nobila traditie, care invita si faciliteaza descoperirea frumusetilor locului, care realizeaza o apropiere interculturala in timp si spatiu. Iata ca instrumente practice de formare, combinand teme si cunostinte intr-un proiect interdisciplinar si transversal prin raportare la patrimoniul cultural si natural din Europa va conduce la experimentarea unor noi forme de comunicare didactica. Toate acestea vor fi preluate, transferate in practica educationala si in structurile de formare continua.
Cursul a debutat cu intalnire de lucru organizator-cursanti si directorul de Cultura si Servicii Internationale din cadrul Primariei orasului Tours – Franta. Acest oras este supranumit Orasul artei si istoriei, este traversat de Loire si face parte din Patrimoniul mondial Unesco. In contextual vizitarii orasului sub indrumarea ghidului am cunoscut “orasul vechi”, edificii istorico-religioase si am aflat ca in trecut, aceasta regiune era supranumita “Gradina Frantei”.
O alta actiune a fost un “Grand Tour” in literatura si patrimoniu. Orasul Tours este locul natal al scriitorului Honore de Balzac. Am vizitat cartierul si gradina in care a locuit scriitorul, iar ghidul a citit pasaje din opera scriitorului in care se facea referire la locul natal.
Dupa fiecare astfel de actiune au fost organizate ateliere de lucru in care am rezolvat teme, prezentand impresii si un “carnet de paysage”.
Am vizitat unul intre castelele de pe Loire  – Domeniul Chomont, renumit pentru minunatele gradini amenajate in contextual grandioasei actiuni “Festival des jardins”.
Pentru a descoperi “sufletul locului” am vizitat muzeul artelor “Le musee des Beaux Arts de Tours”. Am fost indrumati sa descoperim in tablouri elemente din decorul orasului dar si graitoarele elemente naturale. Am realizat si o tema – Descoperirea in tablouri a starii de spirit a Europei la un moment dat.  Descoperirea specificului local s-a realizat si printr-o plimbare pe malul Loirei, prilej cu care ghidul a prezentat balade locale. Tema a “La Loire au coucher du soleil”.
La final, pe grupuri, am prezentat idei si impresii, iar ideea lansata de grupul meu de lucru a fost “ Le soleil brille pour tous”.

Mariana Croitoru, educatoare, Gradinita “Raza de Soare” Targoviste