FOOD4LIFE – prima intalnire de proiect

In perioada 17-21 octombrie, Pamela Popa- profesor de limba engleza si coordinator al proiectului si Teodora Barbu- profesor pentru invatamantul primar la Scoala Gimnaziala Pietroasa, jud. Timis, au participat la prima intalnire de proiect din cadrul parteneriatului international Comenius numit FOOD4LIFE. La aceasta prima intalnire au luat parte profesori din toate tarile participante la proiect, si anume Spania ( tara coordonatoare), Franta, Grecia, Slovenia, Italia si, bineinteles, Romania. Proiectul isi propune o reintoarcere la traditiile culinare, prin cultivarea plantelor in mod biologic, fara ajutorul ingrasamintelor chimice si prin consumarea legumelor in stare cruda, naturala, sau daca sunt gatite, acestea sa fie procesate fara amelioratori chimici.
Este bine stiut ca in momentul actual ne confruntam cu un flagel al organismelor modificate genetic care sunt date spre consum populatiei pe scara larga, lucru care in timp poate duce la boli grave sau la mutatii greu de prevazut inca. Din aceasta cauza, initierea unui proiect cu aceasta tema este bine venit in actualul context european. In proiect vor fi implicati ca si beneficiari directi, aproximativ 80 de elevi din scoala Pietroasa si aproximativ 750 de elevi din celelalte 5 tari europene implicate.
In cele 5 zile petrecute pe taram spaniol, am avut ocazia sa ne familiarizam cu sistemul de invatamant al tarii respective. Scoala Secundara Matadepera din Montcau la Mola este o scoala de marime medie, cu aproximativ 800 de elevi in care finantarea pe elev este partial de stat si partial privata. In cadrul intalnirii in scoala fiecare coordonator national si-a prezentat institutia de invatamant de unde provine prin intermediul materialelor pregatite de elevi, printr-o prezentare powerpoit si printr-un scurt film in care sunt prezentate imprejurimile. Profesorii au avut oportunitatea sa discute cu elevii din scoala spaniola si sa puna intrebari legate de scoala, la fel si elevii spanioli si-au exprimat interesul fata de scolile din care proveneam fiecare. Vizitele la scoala s-au contuinuat apoi cu lucrul la proiect, in care am pus la punct detaliile urmatoarelor intalniri de proiect care vor avea loc in Italia, Franta si Slovenia in acest an scolar. In cadrul acestor intalniri de proiect am stabilit o data pentru alegerea logo-ului proiectului, pentru care fiecare tara a adus cate 3 propuneri. De asemenea a fost stabilit si numarul minim si maxim de elevi pe care fiecare tara ii va aduce in cadrul mobilitatilor transnationale.
Deoarece profesorii au fost cazati in Barcelona- la aproximativ 40 km de scoala Matadepera- ultima zi a fost una de descoperire culturala a frumusetilor orasului asupra caruia arhitectul catalan Antoni Gaudi si-a lasat in mod pregnant amprenta.
Intalnirea a fost una complexa si fructuoasa, urmand ca de la urmatoarea intalnire, cea din Italia, echipa de profesori sa fie completata de catre elevi din fiecare tara implicata in proiect.
Proiectul FOOD4LIFE este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de invatare pe tot Parcursul Vietii. Informatiile furnizate reprezinta responsabilitatea exclusive a echipei de proiect, iar A.N P.C.D.E.F.P si COmisia Europeana nu sunt responsabile pentru moduil in care este folosit continutul acestor informatii.

Pamela Popa- coordinator al proiectului FOOD4LIFE
Scoala Gimnaziala Pietroasa, jud. Timis.