EBC i-a adus pe copiii din Recaş şi Diosig alături de întreprinzătorii din comunități

Copiii din Recaş şi Diosig s-au implicat altături de viticultori în proiectul „Valoare, istorie, tradiţie, împreună E-cultura”, finanţat de MCSI prin programul „Economia Bazată pe Cunoaştere”. Ei au dansat, au cântat şi le-au confecționat manual oaspeţilor cadouri foarte apreciate, desigur, pe teme viticole.

Comuna Diosig (jud. Bihor) şi oraşul Recaş (jud. Timiş) sunt două localităţi partenere în proiectul „Valoare, istorie, tradiţie, împreună E-cultura”. Acesta a fost implementat de Primăria Diosig în parteneriat cu Primăria Oraşului Recaş, alături de bibliotecile celor două localităţi şi s-a finalizat în data de 23 august 2012. Cu toate acestea, ambele comunităţi au hotărât să continue acţiunile comune, care s-au dovedit a fi un real succes.

Un proiect sprijinit de elevi

Copiii din Recaş au decis să se implice în cadrul schimbului de experienţă pe teme viti-vinicole, când un grup de viticultori din Diosig s-au deplasat pentru un schimb de experiență la Recaş.

„Elevii din clasele a III-a B şi a IV-a A, alături de învăţătoarele Izabela Pelic şi Slagena Gâţ de la Liceul Teoretic din Recaş au realizat materiale cu tematică viticolă, desene, coşuri pentru struguri din origami. Toate aceste materiale au fost expuse cu prilejul schimbului de experienţă realizat la Recaş, unde au participat viticultori din Diosig. Am vrut să pregătim cadouri originale”, a declarat Silvia Muller, manager RECL Recaş.

Elevii s-au mobilizat exemplar şi, pentru a le putea oferi cadouri inedite oaspeţilor din Diosig, au cumpărat ghips, vopsele şi tot ce a mai trebuit pentru realizarea unor măşti pe teme viticole. Gipsul a fost modelat şi turnat în matriţe speciale, realizându-se măşti care să fie la fel de frumoase ca la Carnavalul de la Veneţia. Apoi, copiii le-au pictat, tematica folosită fiind viticultura.

„Au muncit cam o săptămână la aceste măşti, unicat. Au fost foarte frumoase şi apreciate de oaspeţii de la Diosig”, a explicat Silvia Muler, manager RECL la Primăria Recaş.

Şi copiii din Diosig au ţinut, la rândul lor, să se implice în acest proiect și au susţinut un adevărat program artistic atunci când un grup de viticultori din Recaş a vizitat comuna Diosig. 20 de copii au interpretat dansuri populare româneşti şi maghiare, au cântat melodii populare şi au demonstrat că la Diosig nu numai viticultura reprezintă o tradiţie. Totodată, pictorul Daniel Olah din Diosig i-a ajutat pe elevi să pregătească și ei cadouri pentru oaspeţii din Recaş. Pentru aceasta au fost cumpărate câteva seturi de pahare de vin, pe care pictorul, 30 de elevi ai Şcolii din Diosig și dascălii lor au realizat manual desene cu tematică viticolă.

Şi pentru ca toţi participanţii să primească cadouri pe teme viticole, un cadou inedit a fost făcut de către Silvia Muler, managerul RECL Recaş, colegei sale, Diana Lavinia Corbuţiu, managerul RECL Diosig: o pereche de cercei hand-made, în formă de strugure.

„Acum credem că toți cei implicați în acest proiect o să îşi amintească mereu de el, mai ales că ne-am decis să continuăm și să identificăm și alte activități comune ce ar fi necesare să se desfășoare în viitor”, a povestit Diana Lavinia Corbuţiu, manager RECL Diosig.

Sursa: eComunitate