Diseminare Vizita de studiu ”Wide Minds- Human face of digital learning”

In calitate de director al Scolii Gimnaziale Panticeu, judetul Cluj, in perioada 7-11.05.2012, am participat la Vizita de studiu, din cadrul Programului Transversal- Actiunea cheie 1.1, al Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii.
Titlul vizitei de studiu a fost ”Wide Minds- Human face of digital learning”, institutia organizatoare fiind Regione Toscana din Florenta, Italia. Cursul se regaseste in Catalogul ce poate fi accesat la adresa: http://www.cedefop.europa.eu/EN/Files/4097_multi.pdf
La fel ca si toate celelalte vizite de studiu si aceasta s-a axat pe realizarea a trei obiective generale:
– sa permita participantilor sa-si amelioreze intelegerea aspectelor specifice ale politicii de formare profesionala si a temelor de interes comun din tarile lor;
– sa genereze un schimb continuu de sfaturi, idei si informatii intre toti participantii in program, incluzand atat vizitatorii, cat si gazdele;
– imbunatatirea fluxului de informatii dintre Statele Membre si la nivel comunitar.
Prin tipul activitatilor cuprinse in programul vizitei de studii, organizatorii, si-au propus sa atinga in totalitate obiectivele prestabilite. Astfel, ne-au fost aduse la cunostinta informatii privind istoricul si realizarile retelei Wide Minds, metode si instrumente WiMi utilizate in vederea invatarii digitale, precum si beneficiile integrarii in reteau profesionala WiMi in vederea initierii unor viitoare colaborari.
Dintre activitatile care au facut posibil atingerea obictivelor prestabilite amintesc: atelierele de lucru, prezentarile interactive, dezbaterile axate in special pe experienta fiecarui participant privind rolul principalilor actori educationali in dezvoltarea competentelor digitale si lingvistice, schimburile de informatii privind experienta personala privitor la utilizarea TIC, experiente si schimburi de bune practici privind crearea unei retele internationale durabile, vizite in 4 institutii de invatamant (Scolile primare „Andrea del Sarto” si „Carlo Collodi”, Scoala Secundara „Aurelio Saffi” si Scoala Secundara „Liceo Pascoli”) si nu in ultimul rand, intalniri cu profesori si elevi implicati in proiecte Comenius care au luat nastere prin intermediul retelei WiMi.
La vizita de studiu au participat 17 colegi ce proveneau din nu mai putin de 13 tari. Astfel, trebuie sa recunosc faptul ca m-am considerat deosebit de norocoasa de a putea impartasi experiente profesionale si nu numai, cu colegi din tari cu cele mai performante sisteme de invatamant din lume, cum ar fi : Danemarca, Finlanda, Suedia, precum si din alte tari cu programe ambitioase de reforma si modernizare a invatamantului: UK, Irlanda, Franta, Slovacia, Spania, Polonia, Ungaria, Grecia si Bulgaria.
Concluziile finale au fost expuse pe larg in Raportul final al grupului redactat cu implicarea tuturor participantilor si publicat pe site-ul CEDEFOP (http://studyvisits.cedefop.europa.eu), iar continuarea cooperarii prin mentinerea comunicarii, schimb de materiale si colaborari viitoare in proiecte europene se realizeaza prin intermediul forumului de discutii, schimb si invatare reciproca aferent acestei actiuni, si anume: http://www.wideminds.eu/moodle/mod/forum/view.php?f=765.
Finantarea participarii mele la acest seminar, ca singur reprezentant al tarii noastre, a fost asigurata de catre A.N.P.C.D.E.F.P. in urma evaluarii dosarului de candidatura depus la termenul limita din 14 octombrie 2011 pentru actiunea Vizite de Studiu. Detalii referitoare la conditiile necesare accesarii unui grant in vederea participarii la vizite de studiu in institutii europene, precum si despre alte actiuni ale programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii se gasesc pe site-ul oficial al Agentiei Nationale (http://www.llp-ro.ro).

Prof. Ofelia Cornelia POPA