Diseminare vizita de studiu Parnu, Estonia

In perioada 23-27 aprilie 2012 am participat la vizita de studiu intitulata Internal evaluation system in general education in Estonia (167), sustinuta in cadrul temei 12- Quality assurance mechanisms in schools and training institutions, organizata in Parnu, Estonia.
La vizita de studiu au participat 14 reprezentanti din 12 tari europene cu scopul de a realiza schimb de experienta si bune practici in domeniul asigurarii calitatii educatiei furnizate de institutiile de invatamant prin realizarea evaluarii interne.
Vizita de studiu a prilejuit intalniri de lucru cu manageri si cadre didactice ale unor institutii de invatamant preuniversitar, consilieri si evaluatori externi, reprezentanti ai autoritatilor locale, prezentari sustinute de participantii la program, vizite la institutii, activitati de socializare. Organizatorii au propus prezentarea unor institutii care implementeaza cu succes procesul de autoevaluare institutionala (Parnu Kuninga Basic School, Laupa Basic School, Parnu Raekyla School, Parnu Hansagymnasium, Parnu Kastani Kindergarten).
La aceasta vizita am reprezentat Romania in dubla calitate de responsabil CEAC si evaluator extern, colaborator ARACIP (003 SV Oltenia/DJ).
Discutiile si contributiile participantilor, precum si sistemul estonian de evaluare interna au conturat imaginea europeana a demersurilor tuturor unitatilor de invatamant pentru realizarea calitatii si progresului in educatie, folosind rezultatele autoevaluarii institutionale, precum si demersurile nationale efectuate de fiecare tara pentru oferirea unui cadru metodologic si legal adecvat.
Concluziile teoretice si practice au fost expuse pe larg in Raportul final al grupului, publicat pe site-ul CEDEFOP (http://studyvisits.cedefop.europa.eu), iar participantii au stabilit continuarea cooperarii prin mentinerea comunicarii, schimb de materiale si colaborari viitoare in proiecte europene.

Prof. Daiana CALIN (11-VS-R2-308-DJ)
Scoala de Arte si Meserii Craiova