Diseminare ”Teaching language through songs and games”

În perioada 23 – 29 sept 2012 reprezentanţii şcolii noastre : COTOI FLORENTINA – coordonator, PUŞCAŞ IONEL – director, NICULAE ELENA prof. înv. primar, au participat la a treia mobilitate din proiectul Comenius cu titlul Teaching language through songs and games organizată în Ţara Galilor localitatea Dolwyddelan – Primary School. Proiectul se derulează cu şcoli din Turcia, România, Lituania, Polonia şi Ţara Galilor şi are ca obiectiv principal învăţarea limbii engleze prin cântece şi jocuri. Aceste proiecte finanţate de UE, ne oferă posibilitatea de a cunoaşte sistemul de învăţământ din alte ţări,a diferenţelor culturale, lingvistice, realităţi educaţionale din ţările partenere.

Proiectul nostru ne-a oferit posibilitatea cunoaşterii diferitelor metode de învăţarea limbii engleze prin cântece în primul an de derulare, prezentate de membrii echipelor partenere, dorinţa copiilor din alte ţări de a învăţa cântece din alte ţări.

La întâlnire au participat 11 profesori din ţările menţionate, programul fiind următorul:
– întâlnire cu echipa de proiect, cu elevii şi cadrele didactice
– vizitarea şcolii- 2 clase ,32 elevi – grădiniţă şi primar .
– cunoaşterea sistemului de înv. galez – 3-4 ani preşcolar, 5-12 ani primar şi secundar pe nivele.
– Cei mici de grădiniţă au 3- 4 ani şi desfăşoară activităţi pe ateliere : colţul de modelaj, de construcţii, de menaj, de jocuri pe calculator, de desen etc. Sunt supravegheaţi de 1 profesoară şi 1 asistentă. Totul se rezumă la joacă.
– Elevii din ciclul primar – 5-11 ani învaţă în limba galeză ca limbă maternă, limba engleză este studiată ca limbă străina de 2 ori pe săptămână.
Şcoala respectivă nu a pregătit activităţi cum am pregătit şi derulat noi la vizita din martie 2012,sau în Turcia în nov. 2011. Activităţile le-am derulat noi partenerii , sub forma unor jocuri cu elevii galezi. România a pregătit 2 jocuri care au trezit interesul copiilor galezi. În concluzie nu am făcut schimb de metode pentru că ţara gazdă nu ne-a arătat nici o activitate.
– Am vizitat o scoală vecină la Llandudno Junction, o şcoală mare cu 170 de elevi pe prescolar si primar.
– Am asistat la un program arsistic pregătit de elevii galezi cu cântece şi dansuri specifice.
– Am vizitat obiective turistice: Portmeiridion, Parcul Naţional Snowdonia si Muntele Electric, Castelul Conwy, Plas Mawr.
– Discuţii – echipa de proiect privind activităţile din anul II de proiect, mobilităţile viitoare.Evaluare şi concluzii.
Comunicarea pe tot parcursul mobilităţii a fost foarte bună în limba engleză, cu interesul partenerilor pentru cultura şi civilizaţia galeză.

Va multumesc.

Prof. Florentina Cotoi

coordonator proiect