Diseminare Stagiu Comenius – SLOVENIA

In perioada 20-24 august 2012, am participat la un curs de formare continuă in cadrul Programului Sectorial Comenius, cu titlul NEW WAYS OF TEACHING MATHEMATICS AND PHYSICS – PRACTICAL AND CROSS-CURRICULAR APPROACH (Noi cai de predare a matematicii si fizicii – practici si abordari cross-curriculare) beneficiind de sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii.
Acesta a fost organizat de Facultatea de Matematica si Fizica din cadrul Universitatii din Ljubljana, Slovenia.
Trainerii cursului au fost:
– prof. univ. dr. doc. Damjan Kobal – Facultatea de Matematica, Universitatea din Ljubljana
– prof. mag.Tine Golez – Diocesan Classical Gymnasium din Ljubljana
– prof. dr. Simon Zell – Universitatea de Educatie din Schwabisch Gmund, Germania
– prof. Urska Rihtarsic, Gimnazija Bezigrad
La curs au participat 23 de persoane, din 9 tari astfel:
9 – Romania; 2 – Franta; 2 – Letonia; 2 – Grecia; 3 – Turcia; 1 – Portugalia; 1 – Austria; 1 – Croatia; 2 – Italia
Obiectivele cursului au inclus:
* Dezvoltarea cunostintelor si intelegerea unei abordari noi cross-curriculare in predarea matematicii si stiintelor;
* Promovarea unei culturi a practicii reflexive si a cercetarii in randul cadrelor didactice si facilitarea schimbului de experienta si bune practici;
* Sporirea colaborarii cadrelor didactice in cadrul dimensiunii europene a educatiei stiintifice;
* Oferirea unui fundal stiintific si lingvistic pentru profesorii de matematica si stiinte.
PROGRAMUL ACTIVITATILOR DE FORMARE
ZIUA I: Introducere in programa cursului. Prezentarea tuturor participantilor la curs. Inmanarea de materiale ajutatoare, brosuri, etc. Prezentare si workshop – de la cinematica la calcul; de la fizica spre matematica. Masuratori in lumea reala; munca de teren incluse in predarea stiintelor (ca turist) excursie
ZIUA A DOUA: Tehnologie, motivatie, invatare. Abilitati practice folosind tehnologia. De la real la virtual folosind Geogebra. Predarea interdisciplinara folosind geometria. Experimente.
ZIUA A TREIA: Lectii interdisciplinare – Matematica si biologie. Workshop – crearea de lectii interdisciplinare – matematica si stiinte (pe grupe formate din cate 3 – 4 profesori) si prezentarea lor. Prezentare si workshop – de la cinematica la calcul; de la fizica spre matematica – Verificarea temei pentru acasa
ZIUA A PATRA: Prezentarea soft-ului Geogebra si crearea de exercitii interactive avand ca model site-ul http://uc.fmf.uni-lj.si/geo/EngWork/ . Prezentarea modelului de Bacalaureat din Slovenia. Rezolvarea pe grupe de cate 5 profesori a unor subiecte de matematica (pe 2 niveluri: de baza si avansat).
ZIUA A CINCEA: Propuneri de modelare: lansarea unui proiectil, calculul volumului unui ou, caderea unei mingi. Stiinta si bun simt. Discutii finale, Evaluare, Concluzii.
Cursul mi-a oferit sansa de a cunoaste profesori din diverse sisteme de invatamant comparand astfel aspecte ale procesului educativ din spatii culturale si geografice diverse.
In cadrul sesiunilor in plen au fost prezentate cadrul teoretic, unele rezultate ale implementarii metodelor de predare, intr-o maniera interactiva.
Sesiunile de workshop ne-au permis explorarea materialelor ScienceMath, familiarizarea cu tehnicile de experimentare pentru a fi capabili de a colecta date reale ale fenomenelor si de a le utiliza in predarea matematicii.
In sesiunile de lucru pe echipe toti participantii s-au implicat activ, fara interventia trainerilor, profitand de colaborarea colegilor.
Fiecare cursant a primit: 1 USB Memory stick cu materialele aferente cursului; Foile de lucru personale si un ghid al profesorului cu exemple de materiale educationale.
Participarea la acest curs ma va ajuta sa evidentiez intersectia matematicii cu alte stiinte, sa cresc interesul elevilor pentru tematicile europene, sa ii incurajez pe profesori sa participe la astfel de stagii de formare.
Am oferit tuturor participantilor la curs si trainerilor pliante, postere realizate cu sprijinul elevilor mei, al Primariei si al Centrului Cultural Mioveni in vederea popularizarii scolii Liviu Rebreanu, orasului Mioveni.
In urma activitatilor realizate in cadrul cursului am obtinut un Certificat de participare si un Certificat de Mobilitate Europass.
Am creat un site pentru diseminarea cursului: http://newwaysofteaching.weebly.com/.
Mobilitatea fost realizata cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii.
In ceea ce priveste continutul acestor informatii, acesta reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului, iar ANPCDEFP si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei va fi folosit.

Multumesc echipei Comenius pentru tot ceea ce face astfel ca toate cadrele didactice sa se poata perfectiona!

Prof. MARIANA RADULESCU
Scoala cu clasele I-VIII Liviu Rebreanu Mioveni, Arges