Diseminare reuniune „Maths through games”- Polonia

In perioada 09.-15.06.2014 cinci cadre didactice din Gradinita cu p.p. „Castelul Fermecat” au participat la cea de-a saptea si ultima reuniune de proiect care a avut loc la Varsovia, Polonia. Reuniunea a inceput cu primirea calduroasa facuta de partenerul gazda, Przedszkole nr 237 im. Warszawskiej Syrenki, continuata de cuvantul de deschidere al directorului gradinitei si al oficialitatilor locale, prilej de cunoastere a specificului cultural polonez si a importantei acordate unor asemenea proiecte in randul comunitatii locale.

Ziua a continuat cu un program artistic al copiilor din gradinita si astfel am luat primul contact cu munca cadrelor didactice partenere in proiect.

Vizitarea gradinitei grupelor de copii a reliefat modul de organizare a grupelor de prescolari, materialele didactice folosite in activitatile cu acestia, creativitatea cadrelor didactice in conceperea Centrelor Comenius si modalitatile de popularizare a proiectului in randul copilor si al parintilor.

Dupa-amiaza a fost dedicata contactului cultural cu valorile culturale poloneze precum si cunoasterii modului de implicare a parintilor in activitatile cu copiii. Astfel am vizitat Royal summer rezidense Palace on Isle si am asistat la un workshop pe teme matematice cu parintii copiilor din gradinita.

Ziua de miercuri a fost dedicata asistentelor la lectii matematice demonstrative organizate la grupe de copii de 3 respectiv 5 ani, prezentarii activitatilor locale din calendarul activitatilor proiectului, intalnirii coordonatorilor din unitatile partenere in vederea intocmirii raportului final si a bazei EST precum si vizitarii unei gradinite de copii cu nevoi speciale.In dupa-amiaza aceleiasi zile am fost invitati sa vizitam Centru de stiinta Copernicus, loc ideal de invatare prin actiune directa pentru copii de toate varstele si de petrecere utila a timpului liber.

Ziua de joi a fost dedicata cunoasterii valorilor culturale poloneze si a posibilitatilor de apropiere a copiilor de acestea. Astfel am vizitat Zagrodowa Osada unde am participat la un workshop pe teme de folclor si am experientat moduri de invatare si petrecere a timpului liber in natura.

Ziua de vineri a adus in programul propus de organizatori, un joc de orientare ce s-a desfasurat in centrul vechi al Varsoviei. Fiecare punct atins a conturat imaginea Varsoviei din punct de vedere cultural, politic si social.

Programul reuniunii a continut si o activitate in care a fost prezentat cel de-al treilea produs final al proiectului, Handbook- mathematical best practice- produs comun in care fiecare partener in proiect a avut rezervat un capitol in care sa prezinte cele mai reprezentative jocuri matematice pentru unitatea si tara de unde provine. Coordonatorul proiectului a apreciat rezultatele muncii partenerilor si a subliniat valoarea acestui produs ca un veritabil ghid metodic matematic.

Reuniunea s-a incheiat cu acordarea certificatelor de participare.
Dragoi Maria-Responsabil de proiect