Diseminare reuniune de proiect ”Young Masters of Business in Action”

In cadrul Proiectului Multilateral Comenius LLP, Young Masters of Business in Action, in perioada 22.09-25.09.2014, la Colegiul National de Informatica „Carmen Sylva” din Petrosani, a avut loc reuniunea de proiect a partenerilor din Polonia, Turcia si Romania, reuniune care s-a desfasurat conform unui program bine stabilit.

In data de 22.09.2014, cinci profesori si doisprezece elevi din Poznan,Polonia si din Istanbul, Turcia au participat la mobilitatea proiectului. Ei au fost intampinati de catre profesorii colegiului nostru si de catre familiile gazda, au facut cunostinta, si au socializat la un frumos local din apropiere. Elevii polonezi si turci au fost cazati de catre familii ale elevilor colegiului nostru iar profesorii parteneri au fost cazati la un hotel din oras.

In ziua urmatoare, colegii nostri straini, impreuna cu elevii lor, au fost intampinati cu traditionala paine si sare la scoala gimnaziala de catre conducerea scolii si coordonatorul de proiect, de catre un colectiv de profesori si elevi, care le-au urat bun venit in limbile poloneza, turca si engleza.Oaspetii au fost placut surprinsi de ospitalitatea si prietenia profesorilor si elevilor de la scoala noastra, au facut fotografii, pe care ulterior le vor posta pe profilul facebook al proiectului si pe platforma educationala online a proiectului realizata de echipa Romaniei. Partenerii au vizitat salile de clasa, au participat la cateva ore de matematica, istorie, limbi moderne, au interactionat cu elevii si apoi cu profesorii in cancelarie.In cinstea oaspetilor s-a desfasurat un program artistic, apoi, in timp ce profesorii din echipele de proiect au participat la atelierul de lucru la proiect, elevii s-au implicat in activitati si jocuri sportive sub supravegherea profesorilor de sport si limbi moderne.

Ziua care a urmat a fost dedicata vizitarii liceului, oaspetii fiind deosebit de impresionati de calduroasa primire oferita de conducerea scolii, de profesori si elevi, de media locala. In holul liceului, s-a organizat o expozitie cu produse realizate de cercul de antreprenoriat al scolii.In onoarea oaspetilor a fost organizat un scurt moment artistic, apoi conducerea scolii si echipa de proiect i-au condus pe oaspeti in cancelaria scolii la un moment de socializare cu profesorii colegiului.S-au vizitat salile de clasa, coridoarele cu avizierele si panourile Comenius si s-a participat la lectii de istorie, matematica, si la o intalnire cu Consiliul Elevilor.

In timpul programului de lucru la proiect in sala multimedia, profesorii coordonatori si echipele de proiect au discutat despre activitatile si produsele finale realizate pana in acel moment, au facut propuneri pentru conditiile si regulile de desfasurare ale viitoarei mobilitati dupa care echipa Romaniei a oferit certificate Comenius tuturor participantilor la mobilitate.

In fiecare dupa amiaza, elevii au petrecut timpul cu membrii familiilor gazda, au vizitat orasul si imprejurimile, au servit mancare traditionala romaneasca, au facut fotografii, au interactionat in limba engleza, dar si-au imbogatit vocabularul si cu expresii si cuvinte romanesti, poloneze si turcesti.

In ultima zi a mobilitatii, elevii si profesorii, insotiti de coordonatorul de proiect al Romaniei si de catre profesori, elevi si parinti gazda, au vizitat orasul, au facut shopping si au plecat catre tarile lor, fericiti pentru ca si-au imbogatit sufletul si orizontul cultural, au constatat diferentele si similitudinile dintre culturile si civilizatiile tarilor participante si au legat prietenii de durata.

In fiecare seara, profesorii oaspeti au socializat cu profesorii si conducerea scolii noastre si au aflat informatii interesante despre traditiile locale si despre frumusetile turistice ale zonei noastre.

A fost o experienta interesanta si placuta atat pentru profesori si elevi, cat si pentru parinti si comunitatea locala.

Coordonatorul proiectului,
Prof. Ghiban Lili