Diseminare Project Meeting „Value of Living Green”

DISEMINARE INTALNIRE DE PROIECT, Perioada 30.09.2012-5.10.2012, Buzau Romania

In perioada 30.09.2012-5.10.2012 a avut loc Project Meeting in Buzau a proiectului cu Titlul  ”VLG- The Value of Living Green” proiect COMENIUS multilateral  derulat pe perioada 2011-2013.

Intalnirea a reunit in tara gazda Romania reprezentantii a patru tari din zone geografice diferite Italia, Estonia, Letonia si Turcia in numar de 33 persoane, elevi si profesori motivati de dorinta de a schimba fata planetei, de a o transforma in “mai verde”, de a schimba stilul de viata a noii generatii concretizate prin:

 1. Informarea elevilor asupra problemelor de mediu din fiecare tara participanta
 2. Constientizarea unei atitudini responsabile asupra problemelor de mediu- cat timp intre calitatea mediului si calitatea vietii sunt in stransa legatura.
 3. Dezvoltarea creativitatii studentilor prin implicarea in activitati de protejare a mediului deruland  activitati de dezvoltare sustenabila in protectia mediului.
 4. Promovarea cooperarii dintre scoli prin utilizarea uneltelor IT si a uneltelor de comunicare.

In  cadrul reuniunii scolile participante au adus in bagajul sau modalitati prin care ei s-au implicat in protejarea mediului, cum au responsabilizat pe colegii lor asupra problemelor de mediu impartasindu-si informatii si informandu-se reciproc asupra celor mai eficiente procedee care pastreaza mediul inconjurator curat ajutand la modul de viata “verde”.

Scolile participante au fost:

Liceo Scientifico  Statale” R. Mattioli „, Vasto, Abruzzo, ITALY, Contact teacher: Carla Orsatti

2.        “Suleymanpasa Ilkogretim Okulu” Bursa, Yenisehir, TURKEY, Contact teacher:Adile Cesur

3.        “Palsmanes Speciala Internatpamatskola”- Palsmane, LATVIA, Contact teacher:Inga Auga (School Principal)

4.        “Tallina Kuristiku Gumnaasium”, Talinn, ESTONIA, Contact teacher: Margarita Eero

5.        Liceul Teoretic “Al. Marghiloman” Buzau, ROMANIA, Contact teacher: Dinu Camelia

Programul intalnirii a inclus:

 • Primirea invitatilor in holul scolii “Liceul Teoretic “Al Marghiloman” cu paine si sare conform traditiei romanesti.
 • Vizitarea scolii,a coltului COMENIUS precum si admirarea mascotei proiectului realizata de eleva Dumitru Andreea cls XII A-o bufnita realizata din pet-uri si material reciclabile (alegerea pasarii fiind optiunea Consiliului elevilor liceului si simbolizand intelepciunea”
 • Audierea imnului proiectului –corul dirijat de d-na prof Oana Dobre-cantec care poate fi audiat si pe site-ul proiectului versurile acestuia fiind un antrenant semnal de protejare a mediului   www.comeniuslivinggreen.eu
 • Intonarea imnurilor statelor participante ca semn al respectului reciproc stima si tolerantei cultivate in scolile partenere.
 • Prezentarea unei expozitii de produse utile realizate din materiale reciclabile confectionate de elevi.
 • Prezentarea activitatilor realizate in cadrul proiectului de catre fiecare echipa (eco-team) din tarile participante
 • Vizitarea serelor –workshop- la Statiunea Experimentala de Cercetari Legumicole Buzau-intalnire cu d-l dir Vlad si D-l cercetator Vanatoru N. Acest workshop a facilitate implicarea active a tinerilor in activitati de studio al solurilor, de analiza a diferitilor hibrizi de legume (rosii, castraveti, gogosari si ardei) discutii referitoare la necesitatea evitarii organismelor modificate genetic, studiul asupra serelor verticale, inventive recenta datorata colectivului de cercetatori care permite atat utilizarea eficienta a spatiului cat si modificarea favorabila a luminii care permit germinarea semintelor, studiul efectelor anumitor legume cultivate precum castravetii asupra unor diagnostice care afecteaza o mare parte a populatiei precum diabetul, studiul semintelor si posibilitati de dezvoltare pe viitor a cercetarii soiureilor de legume.
 • Vizta in centrul vechi al orasului-strada Cuza Voda  cat si la Catedrala  Episcopiei Buzaului admirand arhitectura veche si cladirile renovate.
 • Vizita la GREENFIBER SA Buzau-una din firmele cele mai mari din S-E Europei de reciclare pet-uri precum si la GREENTECH-reciclare electrocasnice, Greenlamp.

Aici elevii au cunoscut una din cele mai modern fabrici de reciclare pet-uri, transformarea lor  in fibra, banda si refolosirea acestora-transformarea din deseu in materie prima cu o tehnologie performanta. Fabrica a fost vizitata in toate sectiile elevii au studiat compactarea in baloti, curatarea,  topirea (fenomen fizic si chimic) obtinerea materialelor finite si utilizarea acestora in viitor.

 • Excursie de studiu la Vulcanii Noroiosi zona preferata prin pitorescul ei si datorita unicitatii ca peisaj al posibilului Geopark in viitor, cu studiul solului, florei, faunei.
 • Participarea la seara festiva cu program artistic –parada modei-rochii realizate din materiale reciclabile, dansuri traditionale, eco-Dracula realizat de elevii Pirlog Stefan si Robe Daniela Elena.

“Value of Living Green” oferã un loc de întâlnire echipelor ECO-TEAM din fiecare tara partenera pentru a crea o mişcare ecologicã capabilã sã schimbe modul în care cei din jurul nostru percep încãlzirea globalã şi în acelaşi timp oferã un spaţiu în care participanţii îşi vor dezvolta şi consolida abilităţi de învăţare importante (discursul public, comunicarea sociala, simţul civic, implementarea şi coordonarea proiectelor etc.).

Unicitatea proiectului “VLG” constã în conectarea unor tineri cu identitãţi culturale, religioase şi lingvistice extrem de diferite şi inspirarea acestora în alegerea unei unei atitudini “verzi” şi a unei gândiri creative ecologice.

Cu accent pe importanţa individului, proiectul “VLG” include activităţi de dezvoltarea personala prin educaţie şi învăţare formala si non-formală. Pentru stimularea creativitãţii, a participãrii active, a iniţiativei in masuri de protejare a mediului sustenabile, cei aproape 100 de tineri participanți la proiect au mai desfășurat  împreună activități ca: ateliere de creaţie şi de lucru (workshop)-compactarea pet-urilor cu TEPET in scoala, crearea costumelor din material reciclabile, evidentierea   problemelor comune  si specifice de mediu in fiecare tara in imagini in expozitia ECO-DETECTIV, discutii si analiza problemelor de mediu din tarile fiecarei echipe participante. Pana la viitoarea intalnire care va avea loc in Estonia si Letonia elevii vor alcatui in comun a un “Calendar Verde” care sa evidentieze masurile cele mai eficiente in educatia tinerilor pentru protectia mediului, modul cum se implica ei in protejarea mediului pentru un viitor cat mai “verde”, pentru un stil de viata sanatos-“green” .

Coordonator de proiect Dinu Camelia, Liceul Teoretic “Al Marghiloman” Buzau