Diseminare prima reuniune proiect SCEEL

Titlul proiectului este: The Science, Culture and Economics of Europe’s Land (SCEEL)
Partenerii proiectului sunt in numar de 12: UK-coordonator, Romania, Spania, Franta, Norvegia, Olanda, Cehia, Bulgaria, Turcia, Lituania, Italia si Germania. Partenerul din Romania este Colegiul National „Gh. Asachi” Piatra Neamt reprezentat prin d-na profesor Magdalina Maria (profesor de TIC) ca responsabilul de proiect.
In esenta tema proiectului este: Cum pot tarile europene sa gestioneze dezvoltarea Europei sub diferite aspecte ale menagementului economiei, resurselor, culturii, economiei, a conservarii resurselor naturale. Este foarte important sa implicam elevii in abordarea acestor probleme, chiar daca acest lucru se poate realiza doar sub forma unor conferinte educationale.
Prima intalnire de proiect a fost intre 9-12 octombrie, in Germania, Sigmaringen si au participat doar profesorii responsabili de proiect (au venit doar 10 dintre cei 12 parteneri deoarece partenerii din Lituania si Italia inca nu primisera finantarea).
Scopul acestei prime intalniri a fost de a stabili toate amanuntele legate de mobilitati (datele acestora, acordul de mobilitati precum si modul de participare la mobilitati). prin intermediul materialelor pregatite de catre elevi: prezentari powerpoint si/sau printr-un scurte filme in care sunt prezentate imprejurimile orasului. De fapt intreg programul activitatilor intalnirii s-a desfasurat dupa un plan foarte bine elaborat de catre coordonatorul din UK.
Au fost 3 zile pline in care am realizat toate activitatile propuse. Deoarece nimeni nu se astepta ca toate cele 12 tari sa primeasca finantarea, a fost o adevarata provocare sa alegem tarile unde vom face mobilitatile. Era financiar imposibil sa putem ajunge in toate tarile partenere (oricat am fi dorit acest lucru!). In final s-a mers pe criteriul activitatilor comune!
Am avut posibilitatea sa vizitam scoala gazda , cam 1200 de elevi repartizati atat intr-un invatamant profesional (erau pregatiti pentru meseriile de electricieni, mecanici auto, patiseri, vanzatori si aveau o baza materiala de invidiat!) dar aveau si clase liceale teoretice – stiinte. Am participat si la 2 workshop-uri unde elevii ne-au aratat ce invata (clase de electricieni, de patiserie precum si de informatica).
Dupa amiezile celor 3 zile am vizitat orasul Sigmaringen, castelul familiei princiare Hohenzollern (cea care a dat primul rege al Romaniei), o vestita berarie (Hof Zoller) si lacul Constacia care este granita a 3 tari: Germania, Austria si Elvetia.
Urmatoarea intalnire de proiect va fi in UK, la inceputul lui decembrie 2012, unde ne vom intalni profesori si elevi din 7 tari. Activitatile aferente acestei intalniri sunt deja postate pe blogul proiectului http://europesland.wordpress.com/, unde gasim si informatii despre toate tarile implicate in proiect.

Proiectul SCEEL este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de invatare pe tot Parcursul Vietii. Informatiile postate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar A.N P.C.D.E.F.P si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.
Prof Magdalina Maria