Diseminare – prima reuniune in proiectul “MATHS THROUGH GAMES”

In perioada 23-27 octombrie 2012 a avut loc la Riga, Letonia prima intalnire in cadrul proiectului multilateral Comenius, “MATHS THROUGH GAMES”. In acest proiect, cu derulare pe doi ani, finantat de Comisia Europeana, Gradinita cu program prelungit “Castelul Fermecat “ are parteneri din Romania, Turcia, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Ungaria si Letonia. La aceasta mobilitate au participat: Dragoi Maria-coordonator al proiectului, Bulugea Maria, Tucu Marilena si Babadan Nicoleta.
Proiectul isi propune sa valorizeze experientele pozitive ale cadrelor didactice participante, sa favorizeze schimbul de experienta, sa evidentieze utilitatea folosirii noilor tehnologii pentru imbunatatirea modului de predare a conceptelor si notiunilor matematice. Activitatile proiectului, prin modurile de organizare -jocuri, experimente, observarea naturii, vor urmari formarea si consolidarea ideilor matematice de baza, dezvoltarea imaginatiei si gandirii prescolarilor . Participarea in proiect se va constitui atat intr-o oportunitate pentru dezvoltarea personala si profesionala a cadrelor didactice de imbunatatire a modului de predare a cunostintelor matematice cat si intr-un cadru de exersare a calitatii de explorarator a copilului.
Intalnirea de proiect a debutat cu o masa rotunda in care s-au derulat prezentari PPT ale tarilor si unitatilor partenere in proiect in scopul cunoasterii diferitelor sisteme educationale, a specificului social si cultural al fiecarei tari .
In cadrul acestei intalniri am participat in gradinita gazda la lectii matematice demonstrative in care s-a pus accentul pe actiunea directa a copiilor si pe utilitatea mijloacelor didactice moderne -tabla interactiva, am vizitat doua gradinite prilej cu care am vazut diferite moduri de organizare si dotare a unui spatiu educational stimulativ. De-a lungul acestor activitati a fost reliefata necesitatea apropierii copiilor de matematica prin joc, experiment si prin folosirea mijloacelor didactice moderne atat de atractive pentru ei. Workshopul in care am construit impreuna cu colegii prezenti Gradinita Europeana, a evidentiat unul dintre rolurile acestui proiect : oferirea oportunitatatii de a lucra intr-o echipa internationala, eliminand barierele de comunicare si conectand valorile europene in scopul imbunatatirii activitatii cu copiii. Tot in Letonia, tara coordonatoare a proiectului, am definitivat de comun acord modul de prezentare a produselor finale ale proiectului si calendarul viitoarelor intalniri.
Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebita grija din partea organizatorilor reflectata de organizarea amanuntita a activitatilor. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior intalnirii, intr-o atmosfera calda, prietenoasa ceea ce ne-a facut sa ne simtim ca intr-o familie.
A doua intalnire din cadrul proiectului va avea loc in perioada 22-26 ianuarie 2013 in Ungaria .
Proiectul se deruleaza cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii. Informatiile prezentate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect.

Dragoi Maria- Coordonator proiect, Gradinita cu program prelungit “Castelul fermecat”, Craiova