Diseminare EURODIDAWEB

Prezentarea activitatii desfasurate in cadrul cursului de formare:
Prima zi a inceput cu intalnirea in fata Universitatii Sapienza din Roma, Piazalle Aldo Moro 5, dupa care a urmat o vizita la Muzeul de Arta Clasica al Universitatii. Cursul a inceput prin prezentarea calendarului de catre profesorul Stefano Lariccia, dupa care fiecare cursant si-a prezentat materialul pregatit despre tara, localitatea si institutia de invatamant de origine. In continuare a fost prezentata o perspectiva istorica asupra world wide web-ului la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI, urmand aplicatii despre invatarea si predarea HTML – limbaj de baza pentru administrarea si crearea site-urilor web.
In celelalte zile, cursul s-a desfasurat in laboratorul DIGILAB al Universitatii Sapienza, Via dei Volsci 112. In ce-a de-a doua zi, temele abordate au fost: utilizarea platformelor Plone, Plaxo, Last Pass, Xmarks, Zope; conceperea primului proiect multimedia Plone pe http://www.plone.com prin importul si exportul de instrumente multimedia. Am creat conturi personale pe site-ulhttp://www.europaclub.comphumanities.org si am importat documente prin folosirea editorului Wysiwyg, avand ca tema realizarea a doua site-uri paralele prin care sa oferim o data o imagine ideala a Romei, pornind de la filmul Casa Blanca, si o imagine decadenta pornind de la filmul The Grey Beauty , si implicit planificarea unor vizite la obiective turistice din Roma. La realizarea acestor site-uri s-a pus accentual asupra muncii in echipa si pe construirea unui site si personalizarea acestuia. Am creat conturi personale pe site-ul https://ploud.com/index.html si am editat site-ul personal folosind resursele realizate in timpul cursului si conturile Plone.
In cea de-a treia zi ne-a fost prezentat conceptul de work-flow si cum poate fi acesta implementat in cadrul platformelor educationale, exemplificandu-l prin dezvoltarea conturilor personale de pe site, precum si etapele de dezvoltare ale unui proiect multimedia. Am invatat cum sa gestionam un grup de publicatii, review-uri si membri si cum sa gestionam informatia, resursele, cum sa inseram imagini, sunet si hiperlink-uri.
In ultima zi am inserat imagini si sunet in site-ul personal realizat anterior, am personalizat interfaţa site-ului si am continuat incarcarea de materiale, dupa care fiecare cursant si-a prezentat munca si achizitiile de pe durata cursului in fata colegilor. La finalul activitatii, toti cursantii au primit certificate care atesta participarea la curs precum si certificate de mobilitate.
Pe langa timpul petrecut in mod util la curs, am avut posibilitatea de a vizita Roma – oras cu o istorie si cultura indelungata. La tot pasul te intampina monumente celebre, totul vibreaza de incarcatura arhitectonica si culturala, fiecare locusor are istoria si povestile lui.

Costi Filfanescu