Diseminare curs Outdoor Environmental Education – Praga

In calitate de profesor pentru invatamant prescolar, am participat la cursul Comenius de formare continua -Outdoor Environmental Education – Learning Different Subjects in the Context of the Outdoors, in perioada 16- 23 septembrie 2012(Ovcin/Prague), curs ce a fost sustinut de organizatia Kinda Education Centre(Suedia). Participantii, in numar de 16, au fost din tari europene precum: Suedia, Grecia, Finlanda, Marea Britanie, Lituania, Turcia, Letonia, Belgia si Romania.
Aceasta mobilitate individuala se inscrie in Programul Comenius, componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii si a fost realizata cu sprijin financiar din fonduri europene, pe baza unei finantari Comenius.
Cursul de formare Outdoor Environmental Education – Learning Different Subjects in the Context of the Outdoors, a avut un continut bogat si divers oferind solutii multiple pentru educatia in natura- spatiu care poate inlocui cu succes perimetrul restrictiv al salii de clasa. Perioada de desfasurare a cursului a fost de 8 zile si acesta a cuprins 48 de ore de activitate. Organizatorii acestui curs au propus o abordare activa si reflexiva a actului didactic, o noua viziune asupra procesului de invatare pe tot parcursul vietii, un alt mod de a intelege omul ca parte integranta a naturii. In activitatile desfasurate in cadrul acestui curs s-au rup barierele salii de clasa si s-a promovat folosirea naturii in actul didactic, educarea caracterului cu ajutorul aventurii, dobandirea capacitatii de stapanire a unor situatii complexe, punandu-se mare accent pe spiritul de echipa, comunicare dar si pe instrumentele necesare proiectarii unei astfel de lectii.
Activitatile din cadrul cursului s-au desfasurat atat frontal, in grup, cat si individual. Printre activitatile s-au numarat: descoperirea cadrului natural ceh, atat din zona rurala (Ovcin) cat si din cea urbana (Praga si Jindrichuv Hradec); jocuri didactice ca modalita?i de inva?are in aer liber cu materiale din natura; plimbari cu bicicletele; coregrafii la diferite cantece; lectoratul Educatia in aer liber si ideile lui Comenius; atelierul de lucru Liderul in aer liber; prezentari video cu resursele zonei Ovcin, prezentarea organizatiei Kinga Educational Centre; diferite jocuri care s-au axat pe miscare si concentrare: The clock game, Island game, Dracula game, My neighbor is my chair; am pregatit pranzul gatind in aer liber si am participat la ridicarea unui cort unde in fiecare seara ne intalneam si impartaseam experiente; vizitarea orasului Jindrichuv Hradec si impartindu-ne in 4 grupuri am realizat jocuri care sa te faca sa descoperi mult mai usor arhitectura si natura orasului; am realizat jocuri care sa se bazeze pe competitie, sansa, aventura si pe teatru; prezentarea participantilor punandu-se accent pe experienta in organizarea activitatilor in aer liber; am realizat diferite candele din lemn in cadrul unui workshop artizanal. Prin comunicarea cu colegii am avut posibilitatea promovarii dialogului cultural si punerea in valoare a cunoasterii reciproce a culturilor.
Participarea la acest curs de formare a fost una foarte utila si recomand colegilor mei sa aplice cu incredere pentru astfel de mobilitati individuale

Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului iar AN si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Prof. Ana Gabriela Serban
Gradinita Ghindeni, Scoala Gimnaziala Ghindeni, Dolj