Diseminare curs „Family Folklore and Traditions”

Beneficiind de oportunitatile pe care ni le ofera ANPCDEFP din cadrul Ministerului Educatiei , Cercetarii, Tineretului si Sportului finanţate cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Sectorial Comenius-Invatare pe tot parcursul vietii , in perioada 25 – 31 iulie 2012 am participat la un curs de formare :”Family Folklore and Traditions” in Malta.
Cu aceasta ocazie am facut cunoscut peste hotare cele mai frumoase traditii si obiceiuri de familie din zona mea: botezul, nunta, inmormantarea, dansuri si cantece populare, traditii si obiceiuri specifice diferitelor sarbatori religioase.
Toate acestea le-am comparat cu cultura , limba si cu arta spatiului maltez .Desi populatia Maltei e cosmopolita, familia, obiceiurile si traditile legate de familie ocupa un loc foarte important in viata lor dar in acelasi timp am respectat identitatea fiecaruia dintre cele doua popoare ( limba, traditii proprii, cultura, credinta). Am oferit si am impartasit cu partenerii straini din Irlanda, Spania, Franta detalii despre monumentele arhitectonice, bisericile de lemn, manastirile, locurile de o deosebita frumusete, horele taranesti si dansurile populare, mesterii populari, despre frumusetile si peisajele tarii mele, regiunii, tinutului , satului meu .
Preocuparile mele pentru studiul folclorului, traditiilor,familiei, pentru gasirea si utilizarea unor metode de cunoastere, antrenare si facilitare a pastrarii patrimoniului cultural si natural, vechi si nou, la nivel individual si de grup, sunt justificate de cerintele sociale actuale.
Fenomene multidimensionale, familia,folclorul, traditiile, reprezinta fundalul pe care, o tara, o regiune, un tinut isi intemeiaza vatra si viata. Transmise mai departe, din generatie in generatie, prin educatie, apar ca niste activitati complexe, care se finalizeaza in produse uimitoare: Icoane, Biserici de lemn, Manastiri, Costume populare, Case taranesti, etc.
Cursul de formare a raspuns noilor nevoi sociale in acord cu beneficiile lingvistice si interculturale prin promovarea dimensiunii europene in educatie , prin activitati de cooperare intre scoli si prin implicarea tuturor factorilor din domeniul educaţional şi din comunitatea locala , prin realizarea schimburilor de bune practici in context intercultural prin compararea sistemului educativ romanesc cu cel european. M-am intors de aici cu o experienta inedita si mult mai bogata din punct de vedere professional dar si spiritual.
Turbaceanu Dana Simona
Director, G.S.I. BAIA DE FIER