Diseminare curs Creare lectii electronice

In urma aplicarii si obtinerii unui grant Comenius de mobilitate individuala pentru formare continua de la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, am participat in perioada 22-26 august 2011 la un stagiu de formare continua in Hamrun, Malta. Acest stagiu de formare face parte din programul LLP (Lifelong Learning Programme – Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii, http://www.llp-ro.ro) si a fost finantat de ANPCDEFP (http://www.anpcdefp.ro) cu fonduri Comenius-LLP si FSE-POSDRU.
Numele activitatii de formare desfasurate este Creating e-learning courses – hands on tools&practical tips si a fost sustinuta de catre compania AcrossLimits Ltd din Hamrun, Malta (http://www.acrosslimits.com) pentru cursantii bursieri din Portugalia, Irlanda, Finlanda si Romania.
Formatorii cursului au urmarit conform programului de stagiu afisat in Catalogul Comenius pe site-ul http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase sa dobandim abilitati in: proiectarea cursurilor in format electronic, folosirea uneltelor TIC pentru crearea cursurilor online, folosirea platformelor online pentru invatarea sincrona si folosirea software-ului pentru generarea quizz-urilor si a evaluarilor. Acest lucru a fost indeplinit prin parcurgerea orelor de curs care s-au desfasurat dupa planificarea initiala, fara nicio abatere.
Instruirea s-a realizat la sediul firmei din Hamrun fiecare cursant avand cate un laptop conectat la internet, iar formatorii au prezentat materialele de pe platforma lor (http://www. acrosslimitstraining.com) cu ajutorul tablei inteligente. Toate informatiile prezentate au fost urmate de exemple practice pe care cursantii le-au exersat de fiecare data. Ne-au fost prezentate link-uri catre site-uri cu materiale educationale unde informatia este de cea mai buna calitate si permanent actualizata pentru profesorii si cercetatorii din Europa in domeniul educational si stiintific. Programele la care s-au facut referire au fost: HotPotatoes, Microsoft Photo Story, WizIQ, ThatQuiz si bineinteles platforma Moodle pe care am integrat aplicatiile realizate in timpul saptamanii de lucru.
Prezentarile au fost foarte bine structurate, cu material informational din belsug, cu exemple concrete pe care le-am pus in aplicare de fiecare data.
Ne-au fost prezentate site-uri de unde se pot comanda carti electronice si unde se pot publica propriile carti pentru comercializare, afland de asemenea si despre proiecte de succes si bune practici in domeniul educational de tip e-learning.
Rezultatul acestei activitati de formare se va materializa in crearea si implementarea de noi materiale didactice constand in lectii in format electronic, diferite tipuri de teste de evaluare pentru elevi si materiale care se doresc a fi atractive si usor de manuit.
Organizatorii cursului ne-au oferit un tur cultural impresionant, in decursul caruia am vizitat templele preistorice de la Hagar Qim-Mnajdra, orasul cetate Mdina – fosta capitala a Maltei, actuala capitala La Valletta si alte orase pitoresti.
A fost o experienta profesionala si personala deosebita, pe care o recomand profesorilor si colegilor care doresc sa vada si sa simta pe viu pulsul european in domeniul educatiei.
Mentionez, de asemenea, ca sunt beneficiara unui grant de pregatire lingvistica, care mi-a fost de mare folos in aceasta pregatire profesionala la nivel european.

Ing. Florina Macovei,

Colegiul National Ferdinand I, Bacau