Diseminare Barcelona – „Different words under the same sun”

In perioada 14 – 16 noiembrie, 4 cadre din Scoala Gimnaziala Nr. 1 Voluntari (Grigoras Ana Maria, Sacalerus Oana, Farkas Luciana, Lupu Marian) au participat la prima intalnire din cadrul proiectului multilateral „Different Words Under the Same Sun”. Alaturi de profesorii romani, la aceasta intalnire au fost prezenti profesori din toate tarile partenere: Spania (tara coordonatoare), Turcia – 3 profesori, Polonia – 2 profesori, Tara Galilor – 1 profesor si Franta – 3 profesori.
Acest proiect reprezinta o ocazie prin care elevii si cadrele din scolile participante au posibilitatea de a veni in contact cu identitatea europeana comuna, dar si cu caracteristicile nationalitatii proprii. Astfel, diversitatea culturala e motiv de a impartasi informatii despre fiecare tara participanta, de a invata despre modul de viata, despre sistemul de educatie, despre modul de a sarbatori, toate in acord cu traditiile si cultura fiecarei tari, stabilindu-se diferente si asemanari intre partenerii implicati.
Proiectul are ca obiective promovarea bogatiei, diversitatii si limbilor din scolile noastre, cunoscandu-ne pe noi si pe altii care traiesc in Europa, invatand prin cultura, limbi si traditii diferite si impartind experiente si metode educationale; se urmareste imbunatatirea procesului de predare-invatare, precum si dezvoltarea, printre copii, a aprecierii importantei traditiilor si sarbatorilor din alte tari europene, a importantei limbii engleze in lume. In toate scolile participante la proiect va fi dezvoltata valorificarea tolerantei, respectului, egalitatii, coeziunii sociale, pentru a le permite elevilor sa fie buni cetateni europeni.
Mobilitatea in Spania s-a desfasurat conform unui program bine stabilit de echipa de proiect a tarii gazde, ce se desfasura concomitent cu programul elevilor: 9.00 – 13,30; 15,00 – 17,00. Pentru inceput ne-am familiarizat cu scoala – gazda, situata intr-un orasel din apropierea Barcelonei. Scoala Santiago Ramon y Cajal are 2 cladiri in care invata 430 de elevi, cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Sunt 12 clase de invatamant primar si 6 clase de gradinita. In scoala gazda sunt elevi ce provin din 22 de tari (inclusiv din Romania), care vorbesc 16 limbi diferite. De aici si titlul proiectului, „Cuvinte diferite sub acelasi soare”. Profesorii sositi in vizita au avut ocazia de a discuta cu elevii, acestia fiind nerabdatori sa ne cunoasca si sa ne puna diferite intrebari. A fost deosebita intalnirea cu o eleva romanca, plecata in Spania de 4 ani, care a fost extrem de impresionata de sosirea noastra in scoala. Am aflat ca pentru elevii sositi in scoala exista o perioada de 2-3 luni de acomodare, timp in care invata alfabetul catalan si cuvinte de baza: zilele saptamanii, numerele, alimentele etc., jocuri specifice, obiceiuri, informatii despre sarbatorile traditionale, si am observat ca fiecare sala de clasa este dotata cu banci noi, videoproiector, tabla interactiva, calculator. In partea a doua a zilei, au urmat prezentari power point, prin care fiecare scoala a prezentat un material despre tara sa, precum si un material de promovare a scolii din care face parte.
In ziua urmatoare, s-au definitivat datele urmatoarelor mobilitati, deoarece au intervenit unele modificari fata de planul initial. Fiecare partener din proiect a precizat numarul aproximativ de elevi si cadre pentru fiecare mobilitate. S-a stabilit logo-ul proiectului, apoi am stabilit activitatile ce se vor desfasura in fiecare scoala pana la urmatoarea mobilitate, precum si alte aspecte legate de proiect. Am participat la un spectacol desfasurat in cadrul Sarbatorii Castenelor, eveniment la care au participat diferite oficialitati: Inspectorul Scolar General, Primarul, directori de la Scoala de muzica, ce au implementat un program pentru elevii din scoala, precum si Televiziunea Catalana. Televiziunea Catalana a prezentat un material despre proiectul nostru, filmand si intervievand participantii in cadrul sesiunilor de lucru. A urmat o vizita de studiu in Barcelona: Sagrada Familia si alte 2 obiective realizate de celebrul arhitect Gaudi, in vederea familiarizarii tuturor participantilor cu unele valori reprezentative ale culturii catalane.
In ultima zi din cadrul acestei intalniri, s-a facut analiza celor 6 chestionare aplicate la inceputul proiectului, toti participantii fiind impresionati de prezentarile facute de tara noastra. Ne-am intalnit cu profesorii ICT si s-a explicat utilizarea mijloacelor media pentru comunicarea in cadrul proiectului: platforma moodle, blog, e-mail. Intalnirea a fost una extrem de interesanta (datorita multitudinii de nationalitati si limbi vorbite), complexa si fructuoasa.
Un alt motiv de bucurie a fost ca toti participantii la aceasta intalnire sunt persoane tinere, dechise catre nou, comunicative, dornice sa-ti impartaseasca din propria lor experienta si sa cunoasca alte sisteme de invatamant, alte metode de predare pe care sa le poata utiliza si in propria scoala. Colaborarea a fost eficienta si benefica pentru toata lumea, atmosfera in cadrul sesiunilor de lucru fiind ca aceea dintr-o familie. A fost o experienta de neuitat, in care fiecare dintre noi a avut cate ceva de invatat.

Proiectul „Different Words Under the Same Sun” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de invatare pe tot Parcursul Vietii. Informattiile furnizate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect, iar A.N P.C.D.E.F.P si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

Oana Sacalerus,
Coordonator de proiect
Scoala Gimnaziala Nr. 1 Voluntari, Ilfov