Cuisine, Gastronomie et Luxe en classe de FLE

In perioada 20-24 iunie 2011, am participat cu bucurie si mult entuziasm la stagiul de formare cu titlul „Cuisine, Gastronomie et Luxe en classe de FLE” (bucatarie, gastronomie si lux in ora de limba franceza), organizat la Paris de Globy Mundus.
Pentru mine, ca pentru orice profesor de limbi moderne, participarea la stagii de formare in tari europene, unde exersarea limbii si dobandirea noilor cunostinte legate de civilizatie se fac prin imersiune totala, constituie o prioritate in cariera didactica.
Tematica propusa a fost strans legata de profilul scolii mele, parcurgerea acestui curs fiind o experienta care m-a imbogatit profesional si personal.
Principalul scop al cursului a fost de a initia profesorii de limba franceza in aprofundarea civilizatiei franceze prin cunoasterea bucatariei franceze, a importantei luxului in viata francezilor. Cursul s-a axat pe descoperirea specificului bucatariei franceze, tendintelor ei actuale, pe cunoasterea celor mai celebre localuri, cafenele, braserii, taverne, hoteluri, scoli de gatit, magazine de lux, etc., cu accent pe relatia stransa dintre traditie, continuitate si modernitate. Interesanta a fost si partea teoretica unde profesorii au fost initiati in abordarea bucatariei si gastronomiei actuale prin exploatarea la clasa a documentelor autentice, a publicitatii, emisiunilor de televiziune, siturilor Internet si a traditiei culinare prin intermediul unui text literar, unui tablou, unui cantec, unui fragment dintr-un film. Am discutat de asemenea, despre alimentatia corecta vs. alimentatia proasta, despre comportamentul culinar al oamenilor in general si al tinerilor in special, in contextul mondializarii, despre posibilitatea corectarii comportamentelor nesanatoase.
Am avut sansa extraordinara de a vizita mari hoteluri (Le Fouquet’s, Westminster, Soffitel), Cafeneaua Procope, cea mai veche din lume, Maison de la Truffe, braseria de lux La Lorraine, Maison de Nicolas Flamel, cea mai veche casa a Parisului datand din anul 1407 (azi este un han) etc. Peste tot am cunoscut oameni importanti, adevarati profesionisti ai gastronomiei si luxului, care ne-au introdus in lumea lor cu pasiune si pricepere, fermecandu-ne cu ospitalitatea si franchetea lor.
Impreuna cu celelalte colege am luat parte la un curs de gatit, unde am preparat cateva mancaruri specifice bucatariei moleculare. La sfarsitul lectiei, am aranjat preparatele pe platouri si in farfurii si le-am degustat, incantate de „isprava” noastra si mirate de usurinta cu care aceste feluri, ce pot fi gasite de obicei doar la restaurante, se pot pregati si acasa.
In afara acestor activitati cu un pronuntat caracter practic, a fost prevazuta o vizita la Assemblee Nationale (Adunarea Nationala) unde am participat la o sedinta a deputatilor si i-am intalnit pe fostul ministru francez al Culturii si pe cei 20 de profesori ai FIPF, participanti si ei la un alt stagiu. O alta vizita interesanta a fost la Espace Culturel Vuitton, unde am admirat operele de arta ale unor artisti contemporani indonezieni.
Programul a prevazut si seri culturale, vizionarea unui film, concert de muzica clasica, iar in 21 iunie (Sarbatoarea muzicii) Parisul a fost sinonim cu arta si buna dispozitie.
La sfarsitul activitatii, am obtinut Certificatul de participare, Documentul de Mobilitate Europass si actele necesare intocmirii Raportului final.
Recomand calduros acest curs tuturor celor interesati de civilizatia franceza si de arta culinara. Am descoperit o sumedenie de lucruri noi, am cunoscut oameni deosebiti, am legat prietenii, pe scurt, a fost o experienta care m-a imbogatit din mai multe puncte de vedere: cultural, lingvistic, profesional si in special, uman.
Participarea mea la acest stagiu a fost posibila in urma obtinerii unui grant Comenius de la ANPCDEFP in cadrul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, finantarea realizandu-se din fonduri ale Comisiei Europene si FSE-POSDRU. Doresc sa multumesc Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale pentru aceasta oportunitate, iar colegilor din tara vreau sa le transmit mult succes si curaj in aplicarea pentru burse Comenius.

Responsabilitatea in privinta continutului acestui material ii revine exclusiv autorului. AN, OI POSDRU, AMPOSDRU si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei va fi folosit.

Profesor de limba franceza Rus Victoria-Adela
Colegiul Economic „Partene Cosma” Oradea