Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava în Norvegia

Cea de a patra vizita de lucru din cadrul proiectului multilateral Comenius To see is to know : All our destinations a avut loc in Kristiansund, Norvegia, in perioada 20-25 septembrie 2012. Tema pentru aceasta vizita de lucru a fost „My small Eden”. La aceasta vizita au participat 2 profesori (Popa Carmen si Popescu Catalina) si 2 elevi (Pomirleanu Alexandra X E si Ieremie Demian XII B), reprezentantii echipelor care au lucrat la acest mini-proiect) de la Colegiul National „Mihai Eminescu”. Lucrul la mini-proiect a constat in organizarea unor intalniri de echipa in cadrul carora elevii s-au pus de acord cu doua posibile obiective turistice. S-a ales localitatea Ciocanesti si Manastirea „Piatra Taieturii”. A fost organizata o excursie de cercetare cu scopul de a colecta materiale audio, video si foto. S-au selectat materialele, iar mai apoi s-a realizat o prezentare PowerPoint prin care s-a evidentiat frumusetea si valoarea turistica a acestor locuri.

 Elevii coordonati de profesori au realizat proiectul final, care a fost prezentat in Kristiansund, Norvegia.  Acolo, toti participantii la proiect (din Polonia, Germania, Norvegia, Turcia, Spania, Romania), au prezentat cate un PowerPoint, avand aceeasi tema de lucru.

Pe parcursul celor 5 zile, partenerii din Norvegia au organizat mini excursii in muntii din imprejurimile orasului. Astfel, profesorii si elevii participanti au avut ocazia de a admira peisaje uluitoare, de a vedea renumitele fiorduri, de a se plimba pe carari de munte, in racoarea diminetii si de a lua cina intr-o cabana tipic norvegiana. A fost organizat un concert simfonic de bun venit, un concert in care elevi din liceul Atlanten High School (liceul gazda) si-au demonstrat talentul muzical. A mai fost si o masa la care s-au degustat specialitati traditionale specifice fiecarei tari participante. Elevii au fost nevoiti sa gateasca impreuna cu gazdele si sa aduca, mai apoi, mancarea la scoala. Programul realizat de organizatori a inclus si participarea la cursuri impreuna cu gazdele.

Intalnirea de la Kristiansund a oferit atat elevilor cat si profesorilor oportunitatea de a-si folosi cunostintele de limba engleza, de a impartasi experientele lucrului la proiect, de a face schimb de idei, de a descoperi o noua lume, alte obiceiuri si traditii, de a testa noi specialitati culinare. Totodata, experienta de a impartasi pentru cateva zile stilul de viata a celor din Norvegia, elevii traind chiar in sanul unei familii, a fost una inedita si poate unica in viata.

Aceasta vizita de lucru din cadrul proiectului multilateral Comenius „To see is to know : All our destinations” s-a desfasurat intr-o atmosfera alerta, fiecare avand ocazia de a cunoaste Norvegia in diferite forme si in multiple ipostaze, de a intalni oameni deosebiti si plini de carisma si nu in ultimul rand de a ne indeplini “scopul” proiectului: “Am vazut si acum stim” mult mai multe despre Norvegia.

Daniela-Irina Melisch