Câteva impresii despre vizita de studiu la Comisia Europeană de la Bruxelles

Reprezentanţa Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiințifice a derulat în anul școlar 2014-2015 a V-a ediţie a Campaniei de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”.

Programul s-a adresat elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi a avut drept scop derularea unor activităţi cu dimensiune europeană prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană, istoria, politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene.

La inceput de septembrie 2015  am participat la  vizita de studiu  la Bruxelles, la Comisia Europeană, care a fost recompensa pentru cei 25 de câştigători, la nivel naţional , ai concursului „Europa, casa noastră”, pentru componenta privind derularea a minimum două activități pe teme europene .

M-am intors de la Bruxelles, de la Comisia Europeană si de la Parlamentul European cu o agendă de lucru plină cu idei valoroase  .

vizita_bruxellesCâştigarea acestei competiţii este extreme de importantă pentru şcoala mea şi pentru mine şi mă motivează să  mă  implic si să finalizez la cote inalte  concursul “Lider European”, dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România  în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiințifice .

Concursul “Lider European” are rolul de a dezvolta abilităţile elevilor de leadership şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene.

În ce priveşte  derularea şi finalizarea activităţilor în cadrul competiţiei”Lider European-Europa, casa noastră”   , ele vor avea un suflu nou şi voi utiliza  materialele de documentare aduse chiar de la Bruxelles.

In acest sens, prima prioritatea este demarez, în şcoala mea,  un proiect e-Twinning .

Sunt hotărâtă să utilizez mai mult” Spaţiul profesorului”.

Prin participarea la competiţia”Lider European”, eu si echipa formata din patru elevi de la clasele  a XII-a am abordat tematici legate de:

  • drepturile si indatoririle cetăţenilor europeni;
  • Cetățenia europeană – drepturi și implicare activă în societate;
  • dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor/tinerilor plecând de la competenţele cheie ( conform UE) ;
  • Serviciul European de Voluntariat(SEV);
  • Importanţa voluntariatului pentru comunitatea locală;
  • Protecţa mediului, ca datorie a fiecărui cetăţean european;
  • Dezvoltarea antreprenorială a tinerilor.

Pentru mine, vizita de studiu  la Bruxelles, la Comisia Europeană a însemnat  Ceva Deosebit , foarte util şi mobilizator pentru activitatea mea didactică şi pentru mine, ca cetăţean european.

Profesor Lulache Mariana,

COLEGIUL TEHNIC ENERGETIC CRAIOVA