Brethi 6 sau cum sa devii un super erou?

Diseminare intalnire de proiect multilateral in Belgia
Brethi 6 sau cum sa devii un super erou?

In perioada 26-30 septembrie-2012 a avut loc in Belgia prima mobilitate din cadrul proiectului multilateral Comenius, Brethi 6 sau cum sa devii un super erou?
Scoala Gimnaziala Vladimir Streinu din localitatea Teiu, judetul Arges, Romania deruleaza acest proiect in perioada 2012-2014, in parteneriat cu scoli din Belgia, Italia, Spania, Turcia, si Ungaria, finantatorul fiind Comisia Europeana.
Proiectul multilateral Brethi sau cum sa devii un super erou se adreseaza unui numar de cca.1200 de elevi de varsta primara si unui numar de cca.100 de cadre didactice din 6 tari europene, prilej pentru toti de-a veni in contact cu identitatea europeana comuna, cu propriile caracteristici, diversitate, motiv de-a impartasi informatii despre tara fiecaruia si de-a invata despre modul de viata al altor tari, sistemul de educatie, mediul inconjurator, cultura, de-a stabili diferente si asemanri intre partenerii implicati.
Parteneriatul nostru are in vedere dezvoltarea unei invatari active la elevi bazata pe creativitate, pe imaginatie, pe dezvoltarea simtului artistic, increderea in sine, deprinderea lucrului in echipa, a interesului si mai ales a respectului pentru cultura sa si a celorlalti, precum si deprindederea de noi competente lingvistice.
Proiectul nostru Brethi 6 este acronimul dat de initialele celor 6 tari participante la proiect.
De-a lungul celor 2 ani de proiect elevii vor avea ca tema principala realizarea de benzi desenate in care personajul principal, Brethi 6, construit chiar de elevi- este un android care, calatorind dintr-o tara in alta si luand contact cu elevii, se va transforma treptat intr-o fiinta cu sentimente si trasaturi umane.
Forta sa extraordinara il va transforma treptat intr-o fiinta umana, forta care se va alia progresiv noilor capacitati dobandite si dezvoltate , forte precum comunicarea, zambetul, dreptul la opinie si-ntr-un final, o noua putere exceptionala- gandirea.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
> dezvoltarea abilitatilor manuale si a imaginatiei prin creatie si prin realizarea de benzi desenate
> valorizarea impresiilor intr-un album
> dezvoltarea gustului si a sensibilitatii pentru benzile desenate
> dezvoltarea competentelor de lectura si de exprimare orala intr-o limba straina(limba franceza) in activitatile curriculare cat si in cadrul mobilitatilor
> dezvoltarea de sine: a spiritul de cercetare individuala si in grup, lucul autonom, respectul de sine si pentru ceilalti in aprecierea realizarilor.
Responsabilitatea principala a Scolii Gimnaziale Vladimir Streinu, Teiu este aceea de-a realiza site-ul proiectului si de-a posta toate materialele realizate de catre toti participantii la proiect.
Limba de lucru a proiectului va fi limba franceza iar toate materialele si activitatile realizate vor fi atat in limba franceza cat si in fiecarei tari partenere.
Din echipa de implemntare a proiectului vor face parte 6 cadre didactice si elevii claselor V-VIII dar vor fi implicati si ceilalti elevi din Scoala Gimnaziala Vladimir Streinu, Teiu, Arges, Romania
In cadrul primei mobilitati au fost stabilite regulile de colaborare intre parteneri, au fost stabilite sarcinile fiecarui partener european in parte, metode si sugestii de desfasurare a mobilitatilor viitoare si a produselor ce trebuie sa insoteasca fiecare activitate a proiectului.
De asemenea a fost vizitat Muzeu Benzilor desenate din Bruxelles pentru ca toti partenerii sa-si faca o parere de ansamblu despre ce-nseamna exact o banda desenata, a fost realizat schimbul intercultural prin intalnirea tuturor partenerilor europeni si am reusit sa ne facem o parere de ansamblu asupra culturii si sistemului de invatamant belgian prin participarea la activitatile scolare si culturale propuse de catre gazde.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invatare pe tot Parcursul Vietii.
Toate informatiile pe care le furnizam reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect , iar Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Comisia Europeana nu este responsabila pentru modul in care este folosit continutul acestor informatii.

profesor Corina CIOBANU
Scoala Gimnaziala Vladimir Streinu
Localitatea Teiu, Judetul Arges