Amenzi mai mari pentru lipsa autorizatiilor sanitare

La 1 septembrie 2011 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Potrivit documentului, art. 3, lit. a, „absenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru obiectivele care desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, supuse procedurii de autorizare sanitară” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice.

În general, instituţiile de învăţământ beneficiază de autorizaţii sanitare prin derogări de la normele de igienă, acordate în urma unor declaraţii pe propria răspundere ale directorilor şi a existenţei unor planuri de conformare. Aceeaşi amendă se aplică însă şi pentru „neîndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevăzute de normele legislaţiei sanitare, conform declaraţiei pe propria răspundere”, precum şi „nerespectarea termenelor de remediere a neconformităţilor asumate în planul de conformare aprobat de către autoritatea teritorială de sănătate publică”.

De asemenea, actul normativ mai prevede şi alte sancţiuni aplicabile în sistemul de învăţământ.

Sursa: HG 857/2011