Alfabetizarea digitală a tinerei generații, preocuparea centrală a PAPI Hoceni

Personalul PAPI din localitatea Hoceni (jud. Vaslui), sub directa îndrumare a administratorului IT George Vlăduţ Musteaţă, desfăşoară o bogată paletă de activităţi destinate alfabetizării digitale a tinerei generaţii, prin intermediul dotărilor moderne puse la dispoziţie prin programul „Economia Bazată pe Cunoaştere”, derulat de MCSI. Copiii au răspuns cu entuziasm acestor eforturi realizate de personalul RECL, fiind foarte activi în mediul online.

Toți școlarii și preșcolarii din Hoceni și Deleni (sat aparținător comunei Hoceni) au adrese de e-mail. Acest lucru s-a realizat cu sprijinul administratorului IT al RECL Hoceni, George Vladuț Musteață, care este foarte preocupat de alfabetizarea digitală a celor mai tineri cetățeni ai comunei.

Configurarea unei adrese de e-mail a fost, de fapt, o temă primită de copii în cadrul activităților educative desfășurate la PAPI Aici, copiii din Hoceni, cărora au fost invitați să li se alăture și școlarii și preșcolarii din Deleni – ce nu au la dispoziție la ei în sat echipamente IT și internet, au fost încurajați cu toții să se deprindă cu utilizarea echipamentelor IT&C din PAPI, iar cu ajutorul videoproiectorului din dotarea centrului le-au fost proiectate diverse filme educative și distractive.

”Cu copiii, activităţile se realizează, în general, bine şi uşor. Ei sunt deschişi la posibilitatea de a învăţa lucruri noi în ceea ce priveşte accesul la internet şi descărcarea informaţiilor necesare de pe internet. Iar eu, în calitate de administrator IT, i-am învăţat şi modul în care pot să comprime şi să salveze informaţiile din documentele realizate în Word, arhivându-le, iar apoi dezarhivându-le”, a explicat administratorul IT, George Vladuţ Musteaţă.

Toată această activitate s-a încheiat cu configurarea, de către fiecare copil, a propriei adrese de e-mail, un lucru care își dovedește acum din plin utilitatea, având în vedere faptul că întreaga comunitate din Hoceni, prin intermediul şcolii, a depus ]n luna august o aplicaţie în cadrul programului “Ţara lui Andrei”, un program de finanțare iniţiat de Petrom. Conform regulamentului, Petrom oferă lunar suma de 5.000 de euro celui mai votat proiect înscris pe pagina programului de responsabilitate socială, derulat sub deviza “Respect pentru viitor!”. Proiectul depus se numeşte “O rază de lumină pentru copiii noştri” și a a fost creat pentru a veni în sprijinul copiilor din Oțeleni, un alt sat ce aparține de comuna Hoceni.

Pentru a fi declarat câştigător, proiectul trebuie să acumuleze cât mai multe voturi online. Și, astfel, copiii din Hoceni şi Deleni, graţie adreselor lor de email, sprijină prin voturile lor, acest proiect, îndrumaţi fiind de către profesori şi managerul IT al centrului PAPI.

Iar, cum internetul este cea mai rapidă cale de a vesti ceva în lumea întreagă, eforturile și entuziasmul acestora au devenit vizibile și au avut ecou și numai în afara comunei, ci chiar și în afara granițelor țării, până în Canada, de unde au primit voturi și încurajări de a se număra printre câștgători.

Dezvoltarea competenţelor informatice în rândul elevilor este însă un proces care a fost inițiat cu mai mult timp în urmă de către personalul PAPI, în colaborare cu dascălii din comună, și care pas cu pas a sprijinit întregul proces de învățământ din școlile și grădinițele din comună. ”Centrul PAPI este de un real folos procesului instructiv-educativ, întrucât oferă posibilitatea de a avea acces la cel mai complet sistem de informaţii, adică la internet, prin care sunt completate informaţiile care nu se găsesc în manualele şcolare”, arată directorul Şcolii din Hoceni.

La rândul său, şi profesorul de geografie, dl. Iulian Vârlan, susţine că dotările moderne şi accesul la internet, puse la dispoziţie prin programul EBC, ajută la lărgirea procesului de învăţământ. “Folosirea sălilor de calculatoare de la şcoala din Hoceni, precum şi de la cea din Barboşi, săli organizate în cadrul Reţelei Electronice a Comunităţii Locale, lărgeşte procesul de învăţământ, prin utilizarea platformei AeL. Lecțiile digitale îi țin pe elevi la școală și îi fac să fie mai atenți la informațiile care vin înspre ei. Aceste resurse didactice sunt compatibile cu programa şcolară a instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar aduc și cunoștințe suplimentare. Astfel, în cadrul unor cursuri opţionale de geografie, se pot căuta și găsi mai ușor diverse ţări, dar şi informaţii despre populaţia, economia şi istoria lor”, punctează dascălul.

Sursa: eComunitate