Ahmad Rashidi: „La început nu am fost prieten cu limba română!”

ahmad_rashidiBiblioteca Vie este o formă inedită și atractivă de educație nonformală. Dacă într-o bibliotecă obișnuită poți împrumuta cărți, dintr-o bibliotecă vie, împrumuți … oameni, având șansa să le afli povestea purtând un dialog cordial. Cel care s-a gândit că o astfel de metodă ar avea succes a fost Institutul Intercultural Timișoara, organizatorul Cursului de formare în comunicare interculturală și deconstrucția stereotipurilor în mass-media, desfășurat în cadrul proiectului Migrant în România interculturală IF/11.01-04.01/2013. A fost o oportunitate de dezvoltare personală și profesională.

În societatea contemporană, când un număr foarte mare de români alege să emigreze din rațiuni economice, pare incredibil să întâlnești migranți, deveniți oameni de succes, care au ales să trăiască în România. Un exemplu în acest sens este Ahmad Rashidi, lector pentru limba arabă la Universitatea de Vest din Timișoara, care vorbește impecabil limba română, putând constitui oricând un model pentru orice vorbitor nativ, având în vedere că, din păcate, limba română „s-a urâțit”, așa cum spunea Eugen Simion.

A fost patru ani la Universitatea din Cairo. A fost primul lector de arabă în Timișoara, centru universitar unde a fost deschis primul lectorat, în prezența ambasadorului Egiptului. Predă această limbă o dată pe săptămână. Predă, de asemenea, la școala arabă, unde sunt numeroși refugiați din Siria și Arabia. E mediator cultural, având un rol important, ajută migranții să se integreze, să rezolve problemele administrative, transport, mâncare, autorități etc. Se ocupă de asemenea de Centrul cultural româno-arab.

A învățat limba română în paralel cu limba rusă, iar dacă la rusă făcea progrese mai mari, la început, limba română îi punea probleme. Și-a intitulat povestea vieții „De unde ești?” și a atașat trei fețe, una veselă, una tristă și una indiferentă, reprezentând astfel reacțiile posibile ale celor care îl întâlnesc. A demonstrat așa cum afirma că „Migrantul inteligent sparge gheața și schimbă fața.” Și … da, mărturisește că intenționează să rămână în România.

Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Integrare Socială – Bucureşti, Centrul pentru Resurse Civice Constanţa și Liga Apărării Drepturilor Omului filiala Cluj.

prof.dr. Mihaela-Cãtãlina Tãrcãoanu
Colegiul National „Calistrat Hogas”, Piatra-Neamt